Skip to main content

Rugklachten laten behandelen

Rugklachten kunnen ontstaan door overbelasting of een plotselinge val. Pijn kan voorkomen in de onderrug, tussen de schouderbladen of uit nekklachten. Fysiotherapie helpt vaak bij behandeling en preventie.

Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak is dit een samenspel tussen spieren, banden en botten die niet meer goed samenwerken. Verschillende oorzaken van rugklachten kunnen zijn:

  • Overbelasting en verkeerde houding: Langdurige overbelasting door zwaar tillen of herhaaldelijk verkeerd bewegen kan rugklachten veroorzaken.
  • Acute letsels: Een plotselinge val, ongeluk of verrekking van spieren kan acute rugklachten veroorzaken.
  • Spierzwakte en slechte conditie: Zwakke rugspieren of een gebrek aan lichaamsbeweging kunnen leiden tot rugpijn.
  • Wervelkolomproblemen: Veranderingen in de wervelkolom, zoals hernia’s, artrose of verschuivingen van wervels, kunnen rugklachten veroorzaken.
  • Uitstralende pijn: Pijn die uitstraalt vanuit nekklachten of problemen elders in het lichaam kan zich manifesteren als rugpijn.
  • Stress en psychologische factoren: Psychologische stress kan spierspanning veroorzaken die rugklachten kan verergeren of uitlokken.

Het is essentieel om de specifieke oorzaak van de rugklachten te achterhalen voor een effectieve behandeling. Bij onze praktijk helpen we bij het onderzoeken van deze oorzaken en bieden we passende behandelingen om de rugklachten te verlichten en te voorkomen.

Rugklachten zijn op te delen in drie categorieën: pijn in de bovenrug of nekwervels (cervicalgie), pijn in de onderrug (lumbale of lage rugpijn) en pijn in de middenrug (thoracale of middenrugpijn).

Nekpijn wordt meestal veroorzaakt door stress, een verkeerde houding of langdurig zitten. Vaak zijn deze klachten van tijdelijke aard. Aanhoudende nekklachten kunnen zonder behandeling wel de dagelijkse activiteiten belemmeren.

Lage rugklachten zijn de meest voorkomende rugklachten en komen vaak voort uit tillen, slechte zithouding of gebrek aan beweging. Meestal zijn de klachten kortstondig, maar onbehandeld kunnen ze langdurig hinder veroorzaken in het dagelijks functioneren.

Middenrugklachten zijn vaak minder voorkomend. Klachten kunnen optreden bij bewegingen en ontstaan soms door langdurig zitten met een gebogen rug of overbelasting. Het negeren ervan kan ongemak veroorzaken in dagelijkse handelingen.

Als je last hebt van rugpijn, is het belangrijk om actief te blijven om stijfheid te voorkomen. Bij nachtelijke rugklachten kan slapen op je rug met een kussen onder je knieën de druk verminderen.

Langdurige of beperkende rugklachten? Raadpleeg dan de fysiotherapeut. Een fysiotherapeut analyseert de oorzaak van de rugklachten en stelt een gepersonaliseerd behandelplan op, variërend van oefentherapie tot dry needling of één van de andere specialisaties, afhankelijk van de diagnose.

Fysiotherapie richt zich vaak op spierversterking, mobilisatie en het verbeteren van de houding. Oefeningen voor stabilisatie, stretching en ergonomische aanpassingen helpen om de rugsterkte en flexibiliteit te verbeteren, waardoor herstel wordt bevorderd en toekomstige problemen worden voorkomen.