Skip to main content

Welkom bij Functional Fysiotherapie

Dry Needling Nijmegen

Dry needling is een fysiotherapeutische techniek waarbij dunne naalden direct in spiertriggerpoints worden ingebracht om pijn en spanning te verminderen.

Dry Needling is een speciale techniek waarbij de fysiotherapeut een dun naaldje aanbrengt in de spieren. Hierdoor ontspannen de spieren snel en langdurig. Deze behandelmethode is effectief bij het behandelen van triggerpoints, ook bekend als spierknopen, die kunnen leiden tot diverse klachten zoals overgevoelige en pijnlijke spieren, hoofdpijn, duizeligheid, krachtafname, bewegingsbeperkingen en tintelingen in armen of benen. Triggerpoints kunnen ontstaan door overbelasting tijdens sporten of werken, maar ook door psychologische factoren zoals stress en spanning.

Door het gericht behandelen van deze triggerpoints kan de pijn snel verminderen en verbetert de functie van het lichaam. Dry Needling is een veilige en doorgaans pijnvrije methode, waarbij na gemiddeld 2 à 3 behandelingen een optimaal resultaat bereikt kan worden.

Behandeling met dry needling

Dry Needling kan helpen bij verschillende klachten en aandoeningen, waaronder;

 • Triggerpoints: Behandeling van lokale verhardingen in spieren die pijn, stijfheid en bewegingsbeperking kunnen veroorzaken.
 • Spierkrampen: Vermindering van spierspanning en -krampen.
 • Chronische pijn: Verlichting van aanhoudende pijnklachten in specifieke spiergebieden.
 • Bewegingsbeperking: Het herstellen van de normale bewegingsvrijheid in gewrichten en spieren.
 • Revalidatie: Ondersteuning bij het herstelproces na blessures of operaties, om de spierfunctie te verbeteren.
 • Myofasciale pijn: Vermindering van pijn veroorzaakt door triggerpoints in spieren en het omliggende bindweefsel.

Dry needling is een gerichte en effectieve behandelmethode die specifiek is ontworpen om spierproblemen aan te pakken.
Het kan een waardevolle aanvulling zijn op fysiotherapie om pijn te verminderen en de spierfunctie te herstellen.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeluk.
 • Chronisch, door een langdurig verkeerde houding.
 • Langdurige belasting van bijvoorbeeld arm, schouder en nek (RSI/CANS).
 • Overbelasting en blessures bij sporters.
 • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia.
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips.
 • Psychologische factoren zoals stress en depressie.
 • Voetafwijkingen of verschil in beenlengte, bijvoorbeeld na een botbreuk of operatie.
 • Slaaptekort.
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.
Manuele Therapie in Nijmegen

Tijdens een dry needling-behandeling zal je ervaren dat het inbrengen van de naald vrijwel pijnloos is, dankzij de nauwkeurige techniek van onze therapeuten. Bij het aanprikken van deze specifieke triggerpoints kan er een tijdelijke kramp of spanning in de spier worden ervaren. Soms kan dit als ongemakkelijk worden ervaren maar doorgaans ontspant de spier zich meestal direct wat resulteert in een merkbare verlichting van de klachten en waarnaar je je direct gemakkelijker kan bewegen.

Het aantal naalden dat wordt gebruikt tijdens een dry needling sessie kan variëren en is afhankelijk van de specifieke behandelingsdoelen en de omvang van de te behandelen spiergroepen. In veel gevallen worden er tijdens een sessie meerdere triggerpoints behandeld, wat kan betekenen dat er meerdere naalden worden gebruikt.

Dry needling is een essentieel onderdeel van onze fysiotherapeutische behandelingen op zowel onze locatie in Nijmegen Hatert als op de locatie Nijmegen Hazenkamp. Of je nu specifiek zoekt naar verlichting van spierpijn of een meer algehele aanpak van je fysieke welzijn, onze ervaren therapeuten passen allen dry needling toe als effectieve techniek.

Met betrekking tot vergoedingen: indien je een aanvullende verzekering hebt voor fysiotherapie, kunnen deze sessies worden vergoed. Het aantal behandelingen dat in aanmerking komt voor vergoeding kan variëren op basis van de specifieke voorwaarden van je polis. Je kan bij ons terecht voor dry needling met of zonder verwijzing.

Zorgverzekeraars 2023

Het inbrengen van de naald kan wat ongemak veroorzaken, maar de therapeut streeft ernaar om het ongemak op een aanvaardbaar niveau te houden. Wanneer de naald het triggerpoint bereikt, kan er een gevoel van “spierkramp” ontstaan, dat tijdelijk ongemakkelijk kan aanvoelen maar meestal van korte duur is.

Hoewel beide technieken naalden gebruiken, is het doel verschillend. Dry needling richt zich op het behandelen van triggerpoints in spieren om pijn en spanning te verlichten. Acupunctuur is gebaseerd op traditionele Chinese geneeskunde en richt zich op het herstellen van de energiebalans in het lichaam.

Nee, dry needling vereist specifieke training en certificering. Alleen fysiotherapeuten met de juiste opleiding en ervaring moeten dry needling uitvoeren, omdat het een gedegen begrip van anatomie en spierstructuren vereist.

Over het algemeen is dry needling veilig wanneer uitgevoerd door een goed opgeleide professional. Er kunnen echter enkele mogelijke risico’s zijn, zoals tijdelijke spierpijn na de behandeling, kleine bloeduitstortingen of lichte vermoeidheid.

In de meeste gevallen is een verwijzing van een arts niet vereist om dry needling te ondergaan. Als je echter ernstige medische aandoeningen hebt of twijfels hebt over de geschiktheid van de behandeling, kan het raadzaam zijn om dit met je arts te bespreken voordat je begint.