Skip to main content

Armklachten laten behandelen

Armklachten, van ongemak tot ernstige belemmeringen in het dagelijks leven, kunnen ontstaan door overbelasting, letsel of langdurige verkeerde houdingen. Pijn in de bovenarm, elleboog, pols en zelfs nekklachten kunnen het gevolg zijn. Fysiotherapie biedt effectieve behandelingen en preventieve strategieën om deze klachten te verlichten en de armfunctionaliteit te herstellen.

Armklachten hebben diverse oorzaken, vaak voortkomend uit overbelasting, letsel of langdurige verkeerde houdingen. Herhaalde bewegingen, zoals bij sporters of mensen die repetitieve taken uitvoeren, zoals typen, tillen of langdurig werken achter een computer, zijn veelvoorkomende triggers.

Overbelasting is een belangrijke factor bij armklachten. Langdurige, herhaalde bewegingen zonder voldoende rust kunnen resulteren in pijn in de bovenarm, elleboog, pols en zelfs nekklachten, variërend van lichte irritatie tot ernstige belemmeringen in het dagelijks leven.

Acute blessures, zoals vallen op een uitgestrekte arm of directe impact op de elleboog, kunnen eveneens leiden tot armklachten door beschadiging van pezen, spieren of gewrichten.

Langdurige verkeerde houdingen, vooral tijdens werkzaamheden, kunnen spiervermoeidheid en spanning veroorzaken, wat zich vertaalt naar pijn en ongemak in de armen.

Het is essentieel om armklachten serieus te nemen en tijdig te behandelen om verdere complicaties te voorkomen. Als je last hebt van aanhoudende pijn, bewegingsbeperkingen of andere problemen met je arm, raadpleeg dan een fysiotherapeut voor een grondige evaluatie en gerichte behandeling van je klachten.

Een tenniselleboog (Lateral Epicondylitis) ontstaat door overbelasting van de spieren aan de buitenkant van de elleboog. Herhaalde bewegingen, zoals bij tennis of andere activiteiten waarbij de pols en onderarm intensief worden gebruikt, kunnen leiden tot pijn en gevoeligheid.

RSI is een overkoepelende term die verschillende aandoeningen omvat die worden veroorzaakt door herhaalde bewegingen en overbelasting. Het kan resulteren in pijn, gevoeligheid en ontsteking in spieren, pezen en gewrichten, vaak in de armen, handen, polsen en ellebogen. Deze aandoening wordt vaak geassocieerd met activiteiten zoals typen, muisgebruik, herhaalde handbewegingen of taken die langdurige belasting van bepaalde spieren vereisen.

Carpaal Tunnel Syndroom ontstaat wanneer de mediane zenuw in de pols bekneld raakt. Het veroorzaakt tintelingen, gevoelloosheid en pijn in de hand en vingers, soms uitstralend naar de arm. Langdurig gebruik van toetsenborden, muizen of herhaalde handbewegingen kan dit syndroom veroorzaken.

Voor de behandeling van armklachten is fysiotherapie vaak uiterst effectief. We beginnen met een grondige evaluatie om de specifieke oorzaak van jouw armklachten te begrijpen. Het behandelplan omvat doorgaans gerichte oefeningen om kracht en flexibiliteit te herstellen, samen met hands-on technieken om spierspanning te verminderen.

Fysiotherapie richt zich niet alleen op het verlichten van de huidige klachten, maar ook op het voorkomen van toekomstige problemen. We werken aan ergonomische aanpassingen en adviseren over de juiste lichaamshouding om herhaling van armklachten te voorkomen. Consistente therapietrouw en het integreren van voorgestelde oefeningen in jouw dagelijks leven zijn cruciaal voor een snel herstel en het voorkomen van terugkerende armklachten.

Manueel Therapeut Nijmegen