Skip to main content

Welkom bij Functional Fysiotherapie

Manuele Therapie Nijmegen

Veelal is overbelasting van gewrichten of spieren de oorzaak van een klacht. Manuele therapie is een hands-on behandelmethode die zich richt op het verlichten van bewegingsbeperkingen en pijn door middel van mobilisatie en manipulatie.

Manuele therapie is een specifieke behandelmethode binnen de fysiotherapie en is vooral geschikt voor klachten rondom de wervelkolom en de gewrichten. Vaak is (kortere of langere) overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.

Manuele therapie richt zich op enerzijds het bewegen te verbeteren en anderzijds de houding te verbeteren. Door middel van handmatige technieken, zoals mobilisaties en manipulaties, worden de gewrichten en weefsels behandeld om de beweeglijkheid te vergroten en de pijn te verminderen. De therapeut past verschillende technieken toe, afhankelijk van de specifieke klacht en de behoeften van de patiënt.

Het doel van manuele therapie is om de klachten te verminderen en de algehele lichaamsfunctie te optimaliseren. Door het verbeteren van de beweeglijkheid, het verminderen van pijn en het herstellen van een goede houding, kan de patiënt weer beter functioneren in het dagelijks leven. Manuele therapie kan dus helpen bij het verlichten van klachten en het verbeteren van de houding.

Voorbeelden van klachten of aandoeningen waarbij onze manueel therapeut jou kan helpen zijn;

  • nek-, schouder- en onderrugklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen;
  • hoofdpijn;
  • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
  • lage-rugklachten (eventueel met uitstralende pijn naar de benen);
  • bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek.

Gewrichten kunnen ook een te grote bewegelijkheid hebben, wat kan leiden tot instabiliteit en klachten. Onze manueel therapeut kan je met specifieke trainingsadviezen leren gewrichten, door spieren te trainen, stabieler te maken.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar in zowel verbetering van de bewegingsvrijheid als afname van pijn.

Onze manueel therapeut kan ook helpen bij het behandelen van sportblessures. Met behulp van manuele therapie kunnen blessures sneller herstellen en kan de therapeut je adviseren over specifieke oefeningen om de blessure te verhelpen en verdere blessures te voorkomen.

Behandeling van voetklachten met manuele therapie

Manuele therapie biedt verschillende voordelen voor mensen die last hebben van pijn en stijfheid in hun lichaam. Door middel van specifieke handgrepen en technieken kan een manueel therapeut verlichting bieden aan deze klachten. Daarnaast kan manuele therapie ook zorgen voor een verbetering van mobiliteit en flexibiliteit. Door het toepassen van gerichte oefeningen en manipulaties kan de therapeut de bewegingsvrijheid van gewrichten vergroten en de spieren versterken.

Een ander voordeel van manuele therapie is dat het kan bijdragen aan het corrigeren van een verkeerde lichaamshouding. Dit kan onder andere resulteren in een betere balans en een verminderde kans op blessures. Bovendien zorgt manuele therapie voor een verhoogde bloedcirculatie, wat kan bijdragen aan het bevorderen van genezing in het lichaam. Als laatste kan manuele therapie ook helpen bij het verminderen van stress en het ontspannen van het lichaam. Door de combinatie van fysieke manipulaties en ontspanningstechnieken kan een manueel therapeut een gevoel van rust en welzijn bevorderen.

Manueel Therapeut Nijmegen

Manuele therapie en fysiotherapie zijn beide soorten behandelingen voor lichamelijke problemen, maar ze verschillen een beetje.
 

  • Manuele therapie richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen in gewrichten en spieren door middel van hands-on technieken zoals mobilisatie en manipulatie. Een manueel therapeut is eigenlijk een fysiotherapeut die extra kennis heeft opgedaan voor de specifieke behandeling van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam.
  • Fysiotherapie is breder en helpt bij allerlei problemen, niet alleen met je spieren en gewrichten. Het kan ook helpen bij problemen na een operatie, bij het herstellen van een blessure of bij problemen met bewegen door ziekte.

De keuze tussen hen hangt af van wat voor probleem je hebt, onze behandelaren kunnen je helpen beslissen welke behandeling het beste voor je is.

Manuele therapie wordt vaak gebruikt voor aandoeningen zoals rug- en nekpijn, gewrichtsstijfheid, hoofdpijn en sportblessures. Het is effectief bij het verminderen van pijn, het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het herstellen van de algehele functionaliteit van het lichaam.

Over het algemeen is manuele therapie niet pijnlijk, hoewel sommige technieken enig ongemak kunnen veroorzaken tijdens de behandeling. Een ervaren therapeut past de technieken echter aan op basis van de individuele tolerantie van de patiënt en houdt rekening met eventuele pijn of gevoeligheid.

Ja, manuele therapie kan zeker helpen bij langdurige chronische pijnklachten. Chronische pijn kan vaak worden veroorzaakt door bewegingsbeperkingen, spieronevenwichtigheden en gewrichtsstijfheid. Manuele therapie richt zich specifiek op het herstellen van de normale bewegingspatronen in het lichaam. Door het toepassen van hands-on technieken zoals mobilisatie en manipulatie, kan de therapeut de blokkades in gewrichten en spieren verminderen, de doorbloeding verbeteren en het zenuwstelsel positief beïnvloeden. Dit kan resulteren in pijnvermindering, verbeterde bewegingsvrijheid en een betere kwaliteit van leven, zelfs bij langdurige pijnklachten. Het is echter belangrijk op te merken dat de behandeling vaak een onderdeel is van een bredere benadering, die mogelijk ook oefeningen, educatie en leefstijlaanpassingen omvat, om een duurzaam resultaat te bereiken.

Ja, manuele therapie kan ook bij kinderen worden toegepast. Kinderen kunnen last hebben van bewegingsbeperkingen, pijn en musculoskeletale problemen zoals volwassenen. Manuele therapie kan worden aangepast aan de leeftijd en behoeften van het kind en kan helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid, het verlichten van pijn en het bevorderen van een gezonde ontwikkeling.